Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Orion fedélzetén 3 db 1-es osztályú komp van név szerint:

 

-Titanic

Kép

-Hindenburg

-Challenger

 

 

 

Az 1-es osztályú űrkomp kétség kívül az egyik legfontosabb komp volt. A transzporter biztonságossá tétele után a Csillagflotta úgy gondolta hogy nem lesz szükség többé űrkompokra így abbahagyta azok gyártását a 2220-as években. A Csillagflotta által használt űrkompok száma 850-re volt tehető 2245-ben ezek 90% túl kicsi vagy használhatatlan volt személyszállításra.  A 2249-es évre a transzporter nem teljesítette azt amit vártak tőle. Rájöttek nem helyettesítheti a kompokat sem mivel a hatótávolságuk mindössze 30-40 000 km volt kutatások folytak azzal kapcsolatban hogy ez a szám nőjön akár fényévekre is. A Csillagflotta ezért kénytelen volt új kompokat tervezni legalább addig amíg ez a technológia el nem készül.

 Kép

Az 1-es típusú űrkomp prototípusa 2251-ben készült el a felépítése igen egyszerű egy dobozszerű testben helyezték el a pilótafülkét az energiaforrást és a test két oldalán helyezkedett el a két hajtóműgondola. Így képes volt teret váltani is az elődjeivel ellentétben. Egyszerű védelmi és fegyverrendszert kapott bár ennek soha nem is vehette hasznát mivel nem keveredett soha komolyabb harcba. Tervezve volt a felújításuk de ez soha nem történt meg. Korlátozott számban építették őket így csak a kiválasztott hajókra és állomásokra kerültek.

Természetesen a fényéves távolságra való transzportálási technológia soha nem készült el sőt a transzporterek továbbra is megbízhatatlanok maradtak. A csillagflotta ezért elkezdte nagyszámban gyártani az 1-es osztályú kompokat így 2266-ra szinte mindegyik hajón volt legalább egy komp. Ezidőtájt elkezdtek újabb kompokat is tervezni így készült el a 2-es és a 3-as osztályú is. Az 1-es osztály kompokat 2291-ben nyugdíjazták végleg.